Mobile Past

Mobile Past Portfoliododatno objašnjenje video fajla

Prikazano omogućava postavljanje sportskih terena, parkova, dečijih igrališta, skulptura na javne bezbedne površine, da svi mogu da pronađu ono najbolje u sebi. Svako postavljanje bilo čega i bilo koje važnosti u suprotnom je potpuno besmisleno jer postaje igračka za huligane i poligon za iskaljivanje bezumlja.

Deca i službenici države su nosili mobilni otporan na vodu i udarce na grudima tako da kamera njihovog mobilnog vidi ono što oni vide. Posle dozvole centrale Samsunga u Južnoj Koreji osnovni program mobilnog je modifikovan da pusti video sa kamere u kontrolni centar po pritiskanju SOS dugmeta da bi zaduženi za bezbednost mogli da vide i čuju isto što i dete i da sve to snime kao dokaz.(malo šta zadire u privatnost kao slika i zvuk sa mesta događaja). To je neophodno zbog prepoznavanja lažne uzbune i zbog toga što deca kao svedoci često nisu validna na sudu.

Takav sistem omogućava nevidljivu bezbednost i prevenciju. Nevidljivu jer nema zidova, ograda, rešetki, lanaca, brava koje ruže mentalnu i estetsku sliku enterijera i eksterijera i ukidaju osećaj slobode za dobre ljude. Prevenciju jer niko neće reskirati u prostoru prepunom "očiju" i sa "neba" i sa "zemlje", gde sistem nadzora nije neki "obnevideli čata" već kompjuter koji nikada ne spava. Takođe, kada Vam je pomoć potrebna, ako se ne zablokirate sami, verovatno će Vas dočekati neka automatska centrala sa "zauzećem, stisni broj ... čekaj operatera" porukom.

Zamislite na trenutak da svi imaju mobilne (svi ih i imaju), zatim zamislite da postoji interventna univerzalna ekipa hitna pomoć - vatrogasci - policija ... (postoje posebno i imaju dovoljno zaposlenih da pokriju "Kinu" po svakom pitanju) i zamislite da sve što trebate da uradite je da stisnete dugme. To je bilo lako. Sad pokušajte da izračunate koliko je to jeftinije i koliko porodica i biznisa spašava takav sistem makar bio u pitanju pad sa bicikla ili okliznuće u kadi (da ne pominjemo zdravlje, saobraćaj ili poplave). Nemoguć zadatak! Sve su Vam vrednosti otišle u beskonačno...